KONTAKT
KONTAKT

Sju orsaker till varför du tappar håret

Undrar du varför du tappar hår? Den vanligaste orsaken till håravfall är genetisk men håravfall kan också ha andra orsaker. Poseidonkliniken gör alltid individuella bedömningar för att se om en hårtransplantation är rätt metod för att behandla ett håravfall och därmed ge ett naturligt och långvarigt resultat. 

Vissa tappar allt hår medan andra blir tunnhåriga. När och varför det sker är olika för alla. Här kan du få förståelse för just din situation och läsa om vanliga orsaker till håravfall.

1. Gener

Genetiskt håravfall är den vanligaste typen av håravfall och drabbar enbart hår som växer på hjässan men inte hår som växer i bakhuvudet eller på sidorna. Det ärftliga håravfallet är kopplat till ett testosteron som heter DHT. Genetiskt håravfall brukar därför avta eller helt upphöra hos män runt 50-årsåldern när testosteronnivåerna sjunker och DHT:s påverkan på hårsäckarna minskar. Även om du har ett genetiskt håravfall är det inte säkert att du kommer att tappa allt hår och på konsultation försöker vi alltid göra bedömningar hur mycket hår som kan komma att falla av över tiden.

2. Ålder

Med tilltagande ålder försvagas håret av åldersskäl och det kan också göra att håret faller av.

3. Stress och trauman

Om du stressar mycket kan produktionen av testosteron öka vilket kan påverka hårväxten. Stress och trauman kan också begränsa blodtillförseln till kapillärerna temporärt vilket därmed påverkar tillförseln av näringsämnen, vitaminer och syre till hårsäckarna. Stress och trauman medför därför också en stor risk att genetiskt håravfall påskyndas och förvärras.

4. Kosthållning

Dålig kost och snabb viktminskning kan påverka hårväxten. Det gäller därför även av den anledningen att äta nyttigt och se upp med för höga intag av animaliskt fett och äta mat som innehåller biotin, järn, protein och zink.

5. Läkemedel

Vissa läkemedel och behandlingar kan påskynda genetiskt håravfall men också framkalla tillfälligt eller permanent håravfall. Detta gäller till exempel vissa mediciner som ges till patienter med sköldkörtelsjukdomar. Hår som faller av vid kemoterapibehandlingar växer oftast men inte alltid tillbaka, och håravfall kan även vara kopplat till diabetes. Dessutom kan p-piller, blodtrycksmediciner, hjärtmediciner och läkemedel som innehåller steroider påverka hårväxt och framkalla håravfall.

6. Hormonförändringar

Hormonförändringar under en graviditet kan orsaka tillfälligt håravfall och sådant håravfall kan förekomma upp till ett år efter att barnet är fött. I många fall växer håret tillbaka men för vissa blir håravfallet bestående. Även kvinnor i klimakteriet kan gå igenom sådana hormonella förändringar som framkallar håravfall. Kvinnligt håravfall är vanligare än många tror och drabbar cirka 30 procent av alla kvinnor. På Poseidonkliniken gör vi hårtransplantationer på kvinnor.

7. Miljö

Miljöföroreningar i luften och vattnet samt klor, metaller och mineraler kan skapa hormonell obalans och leda till håravfall. Även UV-bestrålning kan skada håret så det finns anledning att skydda hjässan mot stark sol även av den anledningen.

Tips! En solhatt kan skydda både huvud och hårstrå från att skadas och åldras i förtid på grund av UV-strålar.

HÅRTRANSPLANTATION PÅ NÅGRA TIMMAR

Genetiskt håravfall börjar vanligtvis i vikarna. Därefter kan det fortsätta över kronan och det kryper sedan framåt mot hårfästet och det sista håret som faller av brukar vara det som växer längst fram i mitten av hårfästet. Vid hårtransplantation tar man ut hår som växer i bakhuvudet och flyttar det till de områden på hjässan som drabbats av håravfall. På Poseidonkliniken gör du en hårtransplantation på några timmar. Efter behandlingen kan du åka hem och återgå till normala vardagssysslor. Spåren från behandlingen är borta på en vecka och det nya håret börjar växa direkt.

– Vår behandling är så skonsam och enkel att den passar alla de som lever ett hektiskt liv och har svårt att ta ledigt ens några dagar för att göra en behandling, förklarar Gustaf Bodin, grundare av Poseidonkliniken som har gjort tusentals behandlingar och behandlat kändisar som Andreas Carlsson, Anders Limpar och Jan Johansen.

KOSTNADSFRI KONSULTATION

Det första steget mot önskat resultat börjar vid ett personligt möte då vi skräddarsyr hårtransplantationen efter varje individs behov – för att uppnå bästa möjliga resultat. 
Vill du veta mer om behandlingen?

Behandling av håravfall

Poseidonkliniken är Sveriges främsta klinik inom hårtransplantation och våra läkare har utfört tusentals hårtransplantationer. Läs mer om Hårtransplantation.
Boka konsultation
Före HårtransplantationEfter Hårtransplantation
Man 60 år med med bra förutsättningar. Mindre än ett år har förflutit mellan när bilderna togs. Läs mer om hårtransplantation…

Poseidonkliniken

Poseidonkliniken startade år 2011 och vi sitter i trevliga och moderna lokaler på Nybrokajen  i Stockholm med enastående utsikt över Nybroviken.
KONTAKT
Måndag - fredag 09:00 - 17:00 samt helger efter överenskommelse.
Nybrokajen 5, 111 48 Stockholm