KONTAKT
KONTAKT

Varför tappar vissa hår och andra inte?

Tappar hår gör många och genetiskt håravfall drabbar ca hälften av alla män och 30 procent av alla kvinnor. Trots att det så vanligt tycker de flesta att det är jobbigt och och undersökningar visar att håravfall är det som oroar män mest av allt. Håravfallet kan börja tidigt, ibland redan i 16-årsåldern men det är vanligare att det börjar senare i livet.

Det som orsakar genetiskt håravfall är ett testosteron som heter Dihydrotestosteron (DHT). DHT hämmar näringsupptagningen hos hår som växer på hjässan och detta gör i sin tur att håret sakta men säkert försvagas, blir tunnare och tunnare och slutligen dör och faller av. Hos de som inte har genetiskt håravfall har DHT inte någon påverkan på håret.

Det är bara håret som växer på hjässan som påverkas av DHT. Hår som växer på sidorna av huvudet och i bakhuvudet drabbas inte utan det håret sitter kvar livet ut. Vid hårtransplantation tas hår från bakhuvudet (givarområdet), och placeras på hjässan. Det går även att flytta hår från andra delar av kroppen men det är inte särskilt vanligt. Det hår som implanteras genom hårtransplantation sitter kvar livet.

Det är mycket svårt att bedöma hur ett genetiskt håravfall kommer att utvecklas. Vissa tappar bara hår i vikarna, vissa bara på kronan, och andra tappar hår över hela hjässan. Genetiskt håravfall pågår fram till cirka femtioårs ålder. Därefter avtar eller uppstannar det helt och hållet. Det beror på att testosteronnivåerna hos mannen sjunker vid femtioårsåldern och då minskar eller upphör även DHT:s påverkan på håret. Ju senare i livet håravfallet börjar, ju mindre hår kommer således att falla av.

En annan typ av håravfall är så kallat fläckvis håravfall. Vid fläckvis håravfall faller hår av fläckvis på olika delar av hjässa och sidorna av huvudet. I många fall växer hår tillbaka men yttrar sig senare någon annanstans på hjässa, sidorna eller nacken.

Det är bara genetiskt håravfall som kan behandlas med hårtransplantation, och det finns tyvärr inte någon behandling eller medicin som kan stoppa eller behandla fläckvis håravfall.

 

Läs mer om hårtransplantation

KOSTNADSFRI KONSULTATION

Det första steget mot önskat resultat börjar vid ett personligt möte då vi skräddarsyr hårtransplantationen efter varje individs behov – för att uppnå bästa möjliga resultat. 
Vill du veta mer om behandlingen?

Behandling av håravfall

Poseidonkliniken är Sveriges främsta klinik inom hårtransplantation och våra läkare har utfört tusentals hårtransplantationer. Läs mer om Hårtransplantation.
Boka konsultation
Före HårtransplantationEfter Hårtransplantation
Man 60 år med med bra förutsättningar. Mindre än ett år har förflutit mellan när bilderna togs. Läs mer om hårtransplantation…

Poseidonkliniken

Poseidonkliniken startade år 2011 och vi sitter i trevliga och moderna lokaler på Nybrokajen  i Stockholm med enastående utsikt över Nybroviken.
KONTAKT
Måndag - fredag 09:00 - 17:00.
Nybrokajen 5, 111 48 Stockholm